top of page
  • Obrázek autoraPavel Kohout

Nízká inflace je tady (aktualizováno)

Prozatím pouze v USA: inflace za poslední půlrok poklesla pod 2 % v celoročním přepočtu. Evropa si bude muset ještě pár měsíců počkat.


Během větší části roku 2022 byl americký akciový trh setrvale stresován vyjádřeními politiků, analytiků a žurnalistů, kteří v drtivé většině očekávali setrvale vysokou inflaci. Hovořilo se o opakování 70. let, kdy vysoké úrokové sazby drtily ceny akcií do té míry, že se koncem dekády hovořilo o "smrti akcií".


Obávaný scénář 70. let se nyní neopakuje. Přísná měnová politika Federálního rezervního systému funguje, a to dokonce lépe, než většina pozorovatelů čekala. Dezinflace je překvapivě rychlá: během druhého pololetí 2022 americká ekonomika vykázala 1,89% růst spotřebitelských cen v anualizovaném vyjádření. Pro srovnání, srovnatelné číslo za první pololetí činilo 9,69 procenta.


Příčina poklesu inflace je zřejmá: během roku 2022 se výrazně zpomalil růst peněžní zásoby.


Vývoj americké měnové politiky a inflace


Federální rezervní systém zareagoval na pandemii covidu nebývale agresivní peněžní expanzí s cílem odvrátit deflaci (pokles cen). To se podařilo až příliš dobře. Od března 2022 však začala restriktivní politika s cílem zkrotit inflaci. A i když peněžní restrikce je relativně méně drastická, přece jen funguje. Inflace během druhého pololetí 2022 skutečně poklesla, a to velmi znatelně. Kromě toho je prakticky jisté, že dezinflační (nebo možná dokonce deflační) trendy budou pokračovat i v roce 2023.


Již během prosince 2022 byla zaznamenána nepatrná meziměsíční deflace v hodnotě 0,08 procenta. Meziroční růst cen sice dosáhl hodnoty 6,4 procenta, to však bylo jen kvůli vysoké inflaci během prvního pololetí.


Inflace tedy během roku 2023 přestane být oním zákeřným strašákem, jakým se stala v předchozím roce. Mělo by to přispět ke stabilizaci kapitálových trhů, ať už je řeč o dluhopisech nebo o akciích. Diskuse o snižování úrokových sazeb zatím vypadá jako příliš předčasná, ale i k ní může letos dojít.


Aktualizace 1: Kdyby Spojené státy počítaly inflaci podle evropské metodiky HICP, anualizovaná inflace za druhé pololetí by činila -2,1 procenta, zatímco za první pololetí 2022 by dosáhla hodnoty 15,1 procenta. Tak radikálně zafungovala restriktivní politika Fedu!



Aktualizace 2: Vývoj inflačního indexu HICP pro eurozónu je za Spojenými státy zhruba o deset měsíců opožděn. Nestane-li se s cenami komodit něco překvapujícího, můžeme očekávat dezinflaci v rpůběhu tohoto roku.



861 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page