top of page
  • Obrázek autoraPavel Kohout

Krátce k americké inflaci

Inflace za září 2022 dosáhla v USA meziroční hodnoty 8,22 %. Ovšem meziroční hodnoty hodně klamou. Vypovídají o tom, jaká inflace byla. Nikoli o tom, jaká je v současnosti.


Hodnota 8,22 % zdánlivě nepředstavuje velký rozdíl oproti 8,24 % za srpen. Dvě setiny procenta, co to je, že ano? Zanedbatelný rozdíl.


Ale ne, kdepak. Ve skutečnosti je to rozdíl zcela zásadní.


Meziměsíční růst cenového indexu činil necelých 0,4 procenta, což dává inflaci ve výši 4,7 % v ročním vyjádření. Měsíční údaje jsou ovšem poměrně kolísavé. Podíváme-li se na inflaci za poslední čtvrtletí, zjistíme, že dosahuje hodnoty pouhých 1,96 % per annum.



Vyjadřovat inflaci na čtvrtletní anualizované bázi není obvyklé, i když by možná mělo být. Čtvrtletní údaje jsou méně volatilní než měsíční a nejsou tolik zatížené historií. A jak ukazuje třetí kvartál letošního roku, inflace skutečně klesá. Klesá dokonce natolik rychle, že se daří plnit 2% inflační cíl (který sice není v USA formálně ukotvený, ale to je momentálně vedlejší věc).


Podstatné zjištění: restriktivní politika Fedu funguje, inflace klesá. Navzdory veškerým kritikám, není příliš málo přísná a přináší výsledky.


Teď jen ještě vysvětlit světu, že meziroční srovnání je vážně metodicky vadné.

507 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page