top of page
  • Obrázek autoraPavel Kohout

Inflační překvapení podle Jasona Furmana

Jason Furman, ekonom z Harvardovy univerzity, publikoval minulý týden zajímavý nový pohled na inflaci.


Významnou složkou indexu spotřebitelských cen je nájemné, ať už přímé anebo imputované (tj. hypotetické nájemné, které by vlastník bytu platil, kdyby si jej pronajímal.) Standardní metoda výpočtu této složky inflace podle BLS (Bureau of Labor Statistics) spočívá v tom, že zjišťuje průměrnou výši všech nájmů (včetně imputovaných) a vyhlazuje tuto hodnotu klouzavým průměrem za posledních 6 měsíců. Pro představu, podíl bydlení na jádrovém indexu spotřebitelských cen (core inflation) činí přibližně 40 procent.


Jason Furman použil namísto této metodiky index výše nově poskytnutých nájmů realitní společnosti Zillow. Ta měří nájemné u nových nájemních smluv (a vyhlazuje ho tříměsíčním klouzavým průměrem). Je lepším ukazatelem budoucnosti. Metoda BLS je lepší, pokud se ptáte na životní náklady: chcete vědět, kolik platí všichni. Reaguje ale velmi pomalu na změny.


Metoda s použitím indexu Zillow může být podle Furmana lepší způsob, jak zjistit, kde se bude nájemné v budoucnu pohybovat, což je důležité pro měnovou politiku. Kdyby americký Fed věnoval pozornost tomuto metodickému detailu v roce 2021, pravděpodobně by zvýšil sazby mnohem dříve. Inflace by byla potlačena včas a ušetřili bychom si letošní stres s růstem cen a úrokových sazeb.


Index spotřebitelských cen s vyloučením potravin a energií (tříměsíční anualizovaná změna)

Oranžová: růst cen podle Jasona Furmana (s využitím hodnot pouze nově poskytnutých nájmů)

Modrá: růst cen podle oficiální metodiky BLS (na základě hodnot všech nájmů


Ale na optimistickou notu: „V příštích šesti měsících se pravděpodobně ukáže rychlejší pokrok s tlumením inflace,“ píše Jason Furman.


Mimochodem, všichni by měli opustit meziroční změny inflace a pracovat s tříměsíčními anualizovanými změnami. I to by nám ušetřilo mnoho stresu.


379 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page