top of page
  • Obrázek autoraPavel Kohout

Inflační panika: pravdivý příběh

Srpnová americká inflace vyšla o nepatrný kousek vyšší, než se čekalo. Na akciových trzích nastal bezmála Armageddon. Zoufalství, stres a beznaděj, ó hrůzo, považte, ceny jsou o dvě desetiny meziročně vyšší. Prodejte akcie, kupte si bunkry, konzervy a zásoby střeliva, bude zle.


Očistíme-li fakta od emocí, můžeme vidět následující scénu:



Červený graf představuje vývoj agregátu M2MSL, což je vlastně peněžní agregát M2 po odečtení termínových vkladů drobných klientů. Jednodušeji řečeno, je to obstojné vyjádření objemu likvidních peněz v ekonomice.


Modrý graf znázorňuje vývoj indexu spotřebitelských cen (CPIAUCSL), což je standardní, konvenční měřítko inflace ve Spojených státech.


Příběh, který stojí za těmito dvěma čarami:

  • Na jaře 2020 začala velká covidová panika. Federální rezervní systém ztratil hlavu a začal v hrůze z cenové deflace pumpovat peníze do ekonomiky. Zprvu bez účinku, neboť světová ekonomika byla ochromena lockdowny a poptávka po zboží a službách poklesla. Podobně ceny.

  • Během roku 2021 se však ekonomika zotavila a nadměrná likvidita se začala přelévat do cen. Inflace rostla. V roce 2022 se trend ještě zrychlil. Ale ne nadlouho.

  • Již v průběhu roku 2021 tempo peněžní inflace (monetární expanze) zpomalovalo. V březnu 2022 expanzivní politika skončila a nastoupila mírná monetární restrikce.

  • Monetární restrikce potřebuje nějakou dobu, než se její účinky projeví. V tomto případě to byly pouhé tři měsíce. Růst cen se zlomil a během července a srpna byl prakticky nulový. Pokud bychom červencovou a srpnovou inflaci anualizovali, získali bychom hodnotu 0,59 procenta ročně.

  • Poměrně vysoké meziroční číslo vypovídá o tom, co bylo před rokem. Jenomže faktem zůstává, že během posledních měsíců americká inflace zpomalila na hodnotu menší než procento ročně. Často se tvrdí, že Fed nedělá dost pro snížení inflace. Ale ano, dělá. A je to znát.

A to je konec příběhu. Co bude následovat? Za devět či deset měsíců ode dneška (v červnu a v červenci 2023) se může docela dobře stát, že Fed bude opět zoufale bojovat proti deflaci, neboť meziroční hodnoty inflace spotřebitelských cen se budou již počítat z letošního vysokého základu.


Máloco je v ekonomii tak škodlivé a zavádějící jako nekritické počítání s meziročními veličinami!

773 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page