top of page
  • Obrázek autoraPavel Kohout

Akcie: zisky, výnosy, inflace

Zisky jsou dlouhodobě nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím ceny akcií. V krátkodobém horizontu však jejich vztah není tak jednoznačný.


Následující graf zobrazuje korelaci mezi roční změnou čistého zisku na akcii (vodorovná osa) a ročním růstem či poklesem akciového indexu S&P 500. Co vidíme?

Zdroj: tker.co


Vidíme, že jednoroční změna zisků indexu S&P 500 nemá žádnou použitelnou korelaci s jednoroční změnou hodnoty indexu.


Za pozornost zvláště stojí, že se vyskytlo mnoho let, kdy zisky klesaly, ale ceny akcií rostla. Seth Golden ze společnosti Finom Group sdílel poněkud jinou vizualizaci od společnosti Strategas Research. Ta ukazuje, že v 11 případech, kdy se zisky S&P (zelené sloupce) za rok snížily alespoň o 10 %, index devětkrát buď zůstal na stejné úrovni anebo vzrostl.

Akcie často rostou v letech, kdy zisky klesají. Jak je to možné?


Existují tato vysvětlení:

  1. Fázový posuv. Ceny akcií obvykle začnou klesat mnohem dříve než zisky (earnings) a dříve se také zotaví. Statistiky zisků pak mohou ještě nějakou dobu vypadat temně, ale ceny akcií již rostou.

  2. Vliv poklesu inflace. Během dezinflačních období akciový index S&P 500 rostl. Výjimkou bylo období 2001-2002, kdy akcie klesaly z tak extrémně nadhodnocených výšin, že ani pokles inflace nepomohl.


Reálný výnos akciového indexu S&P 500 během dezinflačních období


Průměrný reálný výnos indexu S&P 500 během dezinflačních období představoval 14 procent.


Připomeňme, že americká ekonomika zaznamenává významnou dezinflaci již od července 2022, ale akciové trhy si této skutečnosti zatím příliš nevšimly.


Zdroj: fred.stlouisfed.org


Anualizovaná inflace spadla během druhé poloviny roku pod 2% hranici, trhy jsou však stále ještě uhranuty celoroční hodnotou 6,4 procenta.


226 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page